Bábovka bol môj úplne prvý recept ale o tom už asi hovorila. Vždy sa k nemu vraciam keď chcem upiecť niečo rýchlo, len zo základných surovín a nemám čas veľmi experimentovať. Vidíte, a práve tento recept vznikol, resp. jeho variácia vzišla tak, že u mňa zlyhal kuchynský manažment a ja som nemala ani biely cukor ani rastlinný olej, ktorý originálne do receptu patrí:) A práve aj o tom, si asi budem musieť lepšie prečítať vo vlastnej knihe:) Asi som vám o nej veľmi ani nepovedala, ale bude v nej viac ako 90 receptov, ktoré som posledný pol rok skúšala a skúšala a hlavne, snažila som sa aby som vám uľahčila varenie. Aby sa vám nestalo to čo mne, že stojím pred špajzou a nemám cukor, olej a už vôbec neviem čo by som mala uvariť na večeru. V knihe budú recepty na rýchle večere na celý týždeň a pomalé víkendové varenie, kedy máte čas urobiť si lievance a počkať kým sa vám udusia líčka, a vy pripravíte obed, na ktorý budú u vás doma ešte dlho spomínať. Kniha vás prevedie všetkými ročnými obdobiami, podelím sa o svoje tipy ako a čo skladovať, prečo je výhodnejšie kúpiť jedno kura a naporciovať ho a oblafnúť recept, kde je potrebný vývar ale aj ako si doma pripraviť a mať vždy po ruke. Veľmi sa knihu teším a stále na nej deň, noc pracujem :D Tak dúfam, že sa vám bude páčiť. Ale späť k bábovke:)
Na bábovku budete potrebovať:
250 g tekutého medu
4 vajcia
1 PL vanilkového cukru
kôra a šťava z 2 bio citrónov
80 ml kvalitného olivového oleja[/left] [right]250 g polohrubej múky
½ prášku do pečiva (bez fosfátu)
maslo a múka na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
figy na podávanie
Ale späť k receptu, milá návšteva z časopisu Môj dom a skvelí fotografi Nora a Jakub si zaslúžili trochu pohostenia a keďže mi upratovanie kuchyne zabralo snáď celý deň, spomenula som si na jednoduchá bábovku. A kombináciu sladkého koláče s olivovým olejom som chcela vyskúšať už dávno, tak prečo nie teraz.
Postup je taký ako pri každom bábovkovom ceste.
- Med zmiešajte so žĺtkami a pridajte vanilkový cukor. Miešajte kým sa všetko nespojí.
- Pridajte nastrúhanú kôru z citrónov a všetku šťavu a ešte raz dobre premiešajte.
- Prisypte preosiatu múku, olivový olej a nakoniec prášok do pečiva. Ak bol med tekutý nebudete musieť pridať už nič viac, ak by bolo predsa len cesto príliš husté pridajte trochu vody.
- Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne primiešajte k cestu.
- Cesto prelejte do vymúčenej bábovkovej formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.Pečte približne 45 minút.
Bábovka má krásne jemnú citrónovú chuť a podľa arómy a sily olivového oleja má jemný olivový nádych. Nezľaknite sa ho, určite nie je bábovka cítiť po olivách, má len jemne zvýraznenú chuť. Bábovku som podávala s figami, ktoré sa bežne dajú kúpiť na trhu a tie lokálne sú naozaj dobré. A to, že na tanieri aj senzačne vyzerajú ani nebudem hovoriť:) Alebo pridajte na tanier hnozno, tiež bude chutiť dobre:)
Monika
Iveta
20 októbra, 2016olej som skusila sezamovy.za cvhilu davam piect.po upeceni komentujem chut a aromu.zatial chutnacka na surovo bajecna.zatim
LaPetit
4 novembra, 2016Super Iveta, to ma teší, bábovka je tak jednoduchá a pri tom vie celkom prekvapiť:)
Kristina
27 novembra, 2016Bábovka je perfektná, príjemne svieža po citrónoch, ľahká… idem piecť druhý krát :) Vďaka!
Mo
14 apríla, 2017Mňam bábovka je skvelá klasika. Navyše je chutná a rýchlo hotová ;)