Toto je zákusok môjho detstva. Najprv to síce bola doboška ale potom, potom už nič iné:) Zákusky sa u nás nikdy nepiekli, za to sme mali kúsok od domu cukráreň a nedeľná vychádzka bez návštevy tohto miesta sa hádam ani nepočítala. Ako o mne viete, nie som čokoládový tip a čokoládu mám rada jedivne v kombinácii s banánom. Viem, trochu zvláštne, ale je to tak.
Myslím, že pred pár rokmi som sa pokúsila o upečenie tohto zákusku ale môj pokus skončil pri nepodarenom korpuse. Neviem, či to bolo mojou neskúsenosťou, receptom alebo niečím iným, ale na dlho predlho som na tento recept zabudla. Napadol mi až teraz, keď je trochu viac času a poviem vám, mňam. Väčšinou milujem piškóty s džemom ale tento retro krém z masla, orieškov a rumu je top! A je super rýchly a jednoduchý na prípravu.
Piecť budete v nízkom ale za to veľkom plechu. Taký ten štandardný, čo je ku každej rúre. Chcete aby cesto bolo tenšie. A čo budete potrebovať?
Piškót
6 vajec
150g práškového cukru
100 g hladkej múky
40 g kakaa
štipka soli
Plnka
250 g masla
150 g vlašských orechov
4 PL mlieka
150 g práškového cukru
3 PL rumu
1 ČL vanilkovej pasty
2-3 banány
Poleva
100 g tmavej čokolády
100 ml smotany na šľahanie
Postup:
Piškóta
- V miske zmiešajte žĺtka s cukrom a vyšľahajte do svetlej peny. Trvá to pár minút.
- Z bielok a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte k žĺtkam.
- Nakoniec preosejte múku a kakao, a opatrne vmiešajte do zvyšku cesta.
- Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie, a jemne a rovnomerne rozotrite. Chcete aby bolo cesto všade približne rovnako hrubé.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 15 minút.
- Po upečení korpus vyberte a nechajte pár minút vychladnúť. Potom na korpus položte na nový kus papiera na pečenie a opatrne pretočte na druhú stanu. Papier, na ktorom sa korpus piekol opatrne odstránte.
- Použite čistú útierku, zrolujte ju a dajte na stred korpusu, ten potom opatrne prehnite na polovicu tak aby vznikol tvar typický pre sloniu slzu. Takto pripravený korpus nechajte úplne vychladnúť.
Krém
- Orechy si namelte alebo nesekajte na drobno.
- Mlieko zahrejte, prelejte ním orechy a dobre premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Maslo si nakrájajte na menšie kúsky a najprv vyšľahajte. Potom pridajte cukor a ešte raz poriadne vyšľahajte.
- K maslovej zmesi pridajte rum, vanilkovú pastu a orechy. Premiešajte a ak by bola plnka príliš „riedka“, tak ju dajte na chvíľu ešte do chladničky. Maslo v nej ztuhne.
Pripravený a vychladnutý korpus opatrne otvorte (stačí ho pootvoriť aby sa nezlomil), natrite časťou krému a uložte banány postupne za sebou. Ideálne je použiť dlhšie a rovnejšie banány, prípadne ich odrezať.
Odložte si 2 PL krému a zvyškom potrite uložené banány až po okraj cesta. Cesto potom dobre pritlačte, najmä aby sa spojil spodný okraj, a ak ho chcete mať krásne rovný, môžete ho teraz pomocou noža zarovnať.
Nakoniec potrite povrch slonej slzy zvyšným krémom (stačí tenká vrstva) a dajte do chladničky aby sa zákusok poriadne usadil.
Poleva
- Smotanu zahrejte ale nevarte a zalejte ňou na drobno nakrájanú čokoládu. Nechajte chvíľu postáť a dobre premiešajte. Počkajte aby nebola ganache príliš horúca a polejte celý zákusok. Ideálne je dať si na plech papier na pečenie, na to mriežku a tak polievať. Ja som použila aj cukrásku špachtlu aby som dostala čokoládovú polevu aj po bokoch zákusku.
Roláda samozrejme chutí najlepšie na druhý deň, keď sa spoja všetky chute, ale ak to nevydržíte (úplne vás chápem), počkajte aspoň kým stuhne poleva. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode na rezy.
Ak chcete vedieť vidieť a celý video postup, dávam ho na stories na instagram a uložím ho aby ste si ho mohli pozrieť aj keď budete čítať tento recept:) Tak čo, vyskúšate túto retro klasiku? Dajte mi potom vedieť.
Monika
Magdalena
6 mája, 2020Dobry den, hladala som video postup aj na IG. No nepodarilo sa mi ho najst. Je tam niekde? Chystame sa na slzicky tento vikend ;) Dakujem
LaPetit
10 mája, 2020Už asi nie je:)