Klasický veľkonočný recept, ktorý nesmie chýbať ani u mňa na blogu. Ako dieťa som sa ich najedla u babky, kam sme chodili na Veľkú noc na šibačku. A vždy na Veľkonočný pondelok sa vysmážali fánky. Niekde sa zvyknú robiť aj počas fašiagov, ale u nás je to tradičný múčnik na Veľkú noc.
Fánky sú chrumkavé, sladké a na rozdiel od takých šišiek sa nejedná o kysnuté cesto. Len sa všetko spolu premiesi, vyváľka a vykrojí. Do cesta sa pridáva rum, ktorý pomáha aby fánky nenasali veľa oleja.
Pre fánky je typický kosoštvorcový tvar a vykrajujú sa radielkom. Ak ho nemáte stačí vám aj nôž. Ja na chuť do tohto typu cesta rada pridávam aj citrónovú kôru a nezabudnite cesto aj jemne osoliť. Soľ totiž podporí sladkú chuť. Ešte teplé sa obaľujú v práškovom cukre s trochou vanilky a najlepšie chutia čerstvé.
Božie milosti alebo fánky
Suroviny
300g hladkej múky
kôra z 1/2 bio citróna
125 g kyslej smotany
1 PL kryštálového cukru
1 PL rumu
3 PL bieleho vína
2 žĺtky
štipka soli
1 l oleja na vysmážanie
na obaľovanie cca 100 g práškového cukru zmiešaného s jedným vanilkovým cukrom
Postup
Všetky suroviny spolu zmiešajte vo väčšej mise a ručne na domieste na jemne pomúčenej pracovnej doske. Cesto by malo byť hladké a nelepivé.
Zakryte ho útierkou a nechajte cca 30 minút odpočinúť v izbovej teplote.
Do užšieho a vyššieho hrnca dajte olej a pomaly ho zahrievajte, kým nedosiahne teplotu cca 175 stupňov. Trvá to približne 15 – 20 minút. Olej je potrebné zahrievať pomaly a postupne.
Cesto rozváľkajte na približne 2 mm hrúbku a pomocou radielka nakrájajte najprv diagonálne z jednej strany a potom z druhej na pásy široké cca 3-4 cm. Vzniknú vám kosoštvorce, ktoré ešte v strede 2 až 3 x nakrojte, tak aby okraje zostali celé.
Takto pripreravené fánky postupne vysmážajte do zlata z každej strany. Usmažené fánky nechajte odkvapkať na papierovej utierke a ešte teplé obaľte v cukre. Ideálne je ich jesť čerstvé.
Čo si myslíte