Na to, že blog funguje toľko rokov tu mám polievok ako šafranu:) Neviem čím to, asi mám pocit, že polievku vie uvariť každý. Ale možno nie a aj taká obyčajná cesnaková polievka sa vám bude niekedy hodiť. Ja ju mám najradšej v zimných mesiacoch. Pretože krásne zahreje a postaví na nohy.
Do cesnakovej polievky ide pomerne veľa cesnaku, ideálne je ak máte domáci cesnak, alebo aspoň ten slovenský. Čínsky, či španielsky chutí trochu čudne, a keďže je to hlavná zložka tejto polievky, dajte si na pôvode záležať. Ako všade inde platí, že aké kvalitné suroviny do polievky dáte, tak bude aj chutiť.
V recepte spomínam dve hlavičky a cca 10 – 15 strúčikov cesnaku. Bude záležať od toho ako je cesnak ostrý a ako ostrú chuť cesnaku máte radi vy. Poradím vám, že menej je viac, pretože po dovarení polievky môžete do polievky pridať ešte čerstvo roztlačený cesnak presne podľa svojej chuti. Ja ju mám rada takú subtílnešiu, niekto máte možno radi takú, že vám slzy potčú. Tak či tak toto presne viete na záver.
Polievku väčšinou nezalievam vodou ale vývarom, majú potom lepšiu chuť, výraznejšiu akoby plnšiu chuť. Samozrejme ide to aj bez neho ale ak máte v mrazničke zásoby ako ja, neváhajte siahnuť po vývare. Či už je zeleninový, kurací alebo napríklad zbytkový:)
PrintKrémová cesnaková polievka
- Čas prípravy: 40 minút
- Počet porcií: 4–6 1x
Description
Jednoduchá polievka, kotrá vždy zahraje.
Suroviny
1 stredne veľká cibuľa
2 hlávky cesnaku (10–15 strúčikov)
1 PL olivového oleja
1 PL masla
dve vetvičky čerstvého tymianu
4–5 väčších zemiakov
1,5 l vývaru
soľ
150 ml smotany na šľahanie
Postup
Cibuľu nakrájajte nahrubo. Cesnak ošúpte a pretlačte resp. prelisujte. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
V hrnci rozohrejte olej, pridajte maslo a keď sa rozpustí vložte cibuľu a tymian. Za občasného miešania restujte kým nezosklovatie. Pridajte cesnak, nechajte ho rozvoňať a prilejte vývar. Pridajte zemiaky, polievku osoľte a varte približne 15-20 minút kým zemiaky nezmäknú.
Potom polievku rozmixujte do hladka a pridajte smotanu. Ešte chvíľu povarte a môžete podávať.
Podávajte s chlebovými krutónmi a petržlenovou vňaťou.
Poznámky
Ak máte radi ostrejšiu chuť, pred dokončením do polievky prelisujte čerstvý cesnak podľa chuti. A ak máte doma veľký stolový mixér odporúčam polievku rozmixovať v ňom, bude vďaka tomu extra krémová. Na rozdiel ak použiteje napr. tyčový mixér.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 25
- Kategória: polievky
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Karia
24 marca, 2023Mňam. Skvelá práca. :)
★★★★
LaPetit
25 marca, 2023Ďakujem!