Ešte som stihla fašiangy? Na šišky si každý rok spomeniem až keď je pôst, tak hádam som to tento rok neprešvihla:) Voňavé, nadýchané a jemné šišky sú moja ďalšie guilty pleasure. Tentokrát som ich urobila ako úplatok a poďakovanie zároveň. Kupovala som totižto starý stôl, ktorý mienim nasťahovať na balkón a potrebovala som chlapskú pomoc. A ako inak nenápadne uplatiť chlapa ako misou niečoho sladkého:))) Misia splnená a ehm, stôl mám doma a dúfam, že na ňom nafotím nejedny raňajky.
Na sobotu som sa úprimne tešila už v pondelok. Cez týždeň dosť trpím, keď mám plnú hlavu nápadov na nové recepty ale nikdy sa k nim večer po práci nedostanem. Ale teda urobila som si jasný plán a celkom som ho dodržala. V sobotu ráno vsať, zamiesiť cesto, zbehnúť na trh, potom na raňajky k mužovi a zastaviť sa na burze kníh. A kým som všetko obehala, čakalo ma nakysnuté cesto. Šišky som nechcela plniť, skôr som chcela vyskúšať niečo rýchlejšie tak mi napadla škorica. Trochu na nej ulietavam v poslednej dobe ale čo už. Viete si predstaviť ako to u nás na obed voňalo? Neviem čím to je ale vôňa škorice je jedna z mojich najobľúbenejších.
Recept som si požičala zo staršieho receptu na malinové šišky a funguje na 100 %. Takže suroviny sú rovnaké. Čo som v recepte zmenila je spôsob vykrajovania šišiek. Vykysnuté cesto som vyváľkala na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajovátkom na linecké som urobila väčšie kolieska, ktoré som v strede vykrojila menším vykrajovátkom:) Zbytky som pekne spojila, ručne pomačkala, vyváľkala a pokračovala až kým som neminula celé cesto.
K oleju a správnemu vysmážaniu si pozrite moje tipy „Ako na vysmážanie šišiek“ na tomto linku! Môže vám to ušetriť sklamanie, pretože správne vysmážanie je kľúčové.
Na škoricovú posýpku som použila:
1 PL kokosového cukru, používam ten od značky Kospa
1 ČL mletej škorice
1 ČL pravého vanilkového cukru
Z cesta vzniklo asi 20 mini šišiek, ktoré som ešte asi hodinu nechala nakysnúť na pomúčenej doske (dávam ju na radiátor, ktorý mierne hreje). Po hodinke mini šišky nabehli a potom už len stačilo zohriať olej a postupne vysmažiť. Olej vždy rozpálim a stlmím na minimum, tak aby sa šišky stihli usmažiť ale nie spáliť. A smažím tak po dva, tri kúsky naraz, viac nie, ale to záleží aj od priemeru hrnca, v ktorom smažíte. Tieto mini šišky boli tak za 2 – 3 minútky hotové:) Po vytiahnutí ich nechám na chvíľu na papierovej útierke, ktorá chytí prebytočný olej a potom ešte teplé obalím škoricovom cukre. No čo vám poviem, zem sa po nich zľahla:)
A čo vy, zvyknete doma robiť šišky?
Monika
g
3 júla, 2020Z tohto cesta je tu recept na šišky z malinového lekváru. Určite odporúčam urobiť, len osoľte si cesto, neosolené kysnuté cesto je mdlé.