
Viem presne kedy som upiekla svoju prvú punčovú tortu. Bolo to 17.1.2013, deň pred tým ako Roman otvoril svoj prvý Regal Burger v Bratislave. Často mi ľudia napíšu, že ani netušili, že sme s Romanom dvojka. Ja ako pravý introvert mám pocit, že je nás spolu vidieť viac ako dosť, tak to možno tak často neprízvukujem:)
Ale späť k torte. Nielenže som ju upiekla pri príležitosti otvorenie burgrárne ale bol to aj deň keď mal Roman narodeniny. A keďže punčák je jeden z mála zákuskov bez mlieka, vedela som čím ho poteším. Natajňáša som tortu upiekla, išla do práce, potom pomáhať na otvorenie, a popritom sa mi nejak podarilo otočiť sa ešte aj pre tortu. Tou sme oslávili nielen narodeniny ale aj úspešne vypredanie všetkých burgrov.



A odvtedy robím punčák viac menej každý rok. Vždy okolo 18. januára. Len tento rok to bolo trochu inak. Roman sa na narodeniny ošíval, že tortu nechce, ale potom, čo začal viac cvičiť, zrazu povedal, že by si ju dal. Takže tento rok, som ju upiekla nie na Romanove narodky ale na tie svoje. A dali sme si obaja. Long story short, vlk sa najedol a koza zostala celá + ja som mala super príležitosť celý recept konečne spísať a odfotiť sa s Romi <3. Čo poviete na moju malú pomocníčku?



Toľko príbeh punčovej torty. Teraz niečo k jej pečeniu. Je to veľmi jednoduchý zákusok, ktorý je mimoriadne šťavnatý a verím, že v dnešnej dobe sa už každý vyhýba punčovým arómam, a varí si vlastný punč. Nie je to nič zložité, len ako vždy, kvalita surovín = chuť výsledku. Preto som do punču použila ovocné víno, kvalitný malinový sirup a čerstvé maliny.
Okrem toho je to jednoduchý piškót a u nás sa vždy robil z oleja a vody. Ak chcete alebo môžete, pokojne namiesto vody použite plnotučné mlieko a namiesto oleja rozpustené maslo.
A nakoniec stačí jeden menší pohárik malinového džemu a je to!
Tortu som piekla vo forme s priemerom 20 cm, a s vyšším okrajom (cca 9,5 cm). Vďaka tomu som cesto mohla upiecť naraz v jednej forme. Ak nemáte takto vysokú formu (ja ju mám z Tesca z ich privátnej značky) použite formy dve. A ideálne je ak má vyberateľné dno.
Čiže stačí upiecť piškótu, potom urobiť punč, stiedavo natrieť korpusy džemom, jeden z nich poliať punčom a nakoniec zaliať polevou. Pri punčáku je fajn ak sa odstojí a chute sa pekne prepoja, ale to poznáte, ak ste už tortu niekedy piekli.


Inak aj takto malá tortička zasýti 12 hladkých krkov, viem to presne, lebo som tortu celú rozkrájala. Trochu sa mi triasla ruka ale veľmi som chcela tortu nafotiť ako dekadentnú párty. Trošku mimo mojej komfortnej zóny, ale o väčšia zábava to bola. Viac si zo zákulisia môžete pozrieť na instagrame, medzi mojim reels.
Print
Punčová torta
- Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Klasický slovenský zákusok ako torta
Suroviny
Piškót:
6 vajec
250 g práškového cukru
100 ml repkovéhooleja
125 ml vody (je možné zameniť za 125 ml plnoučného mlieka)
300 g polohrubej múky
9 g prášku do pečiva
štipka soli
Punč:
200 ml červeného ovocného vína /alebo čeveného suchého vína)
100 ml kvalitného malinového sirupu
200 ml pomarančovej šťavy
šťava a kôra z 1 citrónu
125 g malín (môžu byť aj mrazené)
40 ml rumu
2 celé škorice
4 klinčeky
Poleva:
150 g práškového cukru
3 PL punču
šťava z 1/2 citrónu
na dokončenie 220 g malinového džemu a čerstvé maliny
Postup
Piškót
Vo väčšej mise rozšľahajte pomocou mixéru vajíčka do peny. Potom pridajte cukor a znovu vyšľahajte. Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne pridajte oleja aj vodu. Nakoniec pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a len pomocou stierky premiešajte aby ste nestratili objem.
Formu s priemerom 20 cm vystlite na spodku papierom na pečenie, cesto prelejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 50 minút. Po polhodine môžete skontrolovať prepečenosť pomocou špajle. Keď je korpus upečený, nechajte ho úplne vychladnúť.
Punč
V hrnci zmiešajte všetky suroviny okrem rumu a varte tesne pod bod varu. Potom Punč preceďte, maliny prepasírujte a do mierne vychladnutého punču pridajte rum. Odložte z neho časť na polevu.
Dokončenie
Korpus opatrne vyberte z formy. Najprv dlhším nožom uvoľnite boky formy a potom korpus opatrne vyberte. Formu umyte, budete do nej tortu skladať. Zrežte vrch ak je to treba aby mal piškót rovný tvar. Potom ho prekrojte na tri časti. Jedna časť, tá stredná by mala byť trochu hrubšia ako zvyšné dve. Bude totiž punčová. Jednu tenšiu vrstvu dajte naspäť do formy, potrite polovicou džemu. Vytvorte súvislú vrstvu až po okraj. Zabránite tak aby sa punč dostal ku korpusu a ten zostane krásne žltý. Teraz vložte hrubší korpus a postupne ho polievajte punčom. Mal by ho absorbovať skoro celý. Nezabudnite ani na okraje. Vždy trochu nalejte a chvíľu počkajte, kým sa vstrebe. Keď už máte pocit, že korpus viac nepojme, natrite povrch zvyšným džemom a prikryte posledným tenkým korpusom. Na povrch dajte alobal a zaťažte celú tortu napríklad múkou a dajte do chladu. Ideálne na noc.
Na druhý deň rozmiešajte preosiaty cukor s punčom a citrónovou šťavou na hustú polevu.
Tortu vyberte z formy, môžete ju aj otočiť dolu hlavou, a polejte pripravenou polevou. Ak chcete môžete ju nechať stiecť po okrajoch.
Nakoniec punčovú tortu dozdobte čerstvými malinami a môžete podávať.
Poznámky
Suroviny sú pre tortovú formu s priemerom 20 cm a výškou 9,5 cm. Ak máte nižšiu formu, použite na prípravu dva formy. Inak by cesto prekypelo z formy. Pri dvoch formách pečte korpusy približne 30 minút, keďže sú nižšie.
Tortu rozkrájajte na 12 kúskov.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 50
- Kategória: Torty
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Tatiana
26 novembra, 2022Dobrý deň, čo bysa dalo prosím použiť do punču miesto malinoveho sirupu?
A ten malinovu džem už nejde na vrch torty?
Torta na obrázku vyzerá super…ešte som puncovu nepiekla, tak sa pýtam
Ďakujem
LaPetit
28 novembra, 2022Tatiana ten sirup tá má svoje miesto, a je to chuťovo vyladené, ale ak ho nechcete použiť môžete dať viac džúsu, pripadne vína. Malinovým džemom sa potierajú korpusy, ale nepotierala som uz boky, to mi prišlo zbytočné.
Silvia
11 januára, 2023Co by sa dalo použiť namiesto vina keď chceme tortu pre deti?
LaPetit
11 januára, 2023Asi by som išla do džúsu, napr. z granátového jablka, pripadne čierna ribezla či hrozno. Niečo čo bude mať farbu cca ako to víno. A rum sa teda môže vynechať;)
Veronika
6 marca, 2023Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by sa nejak zmenila chuť alebo konzistencia torty, keby som použila namiesto vína napríklad džús z granatového jablka?
A zároveň by som sa chcela spýtať, či si myslíte, či je vhodná táto torta aj pre šoférov ak tam dám rum ? Pečiem totižto túto tortu na oslavu, a veľa ľudí budú šoféri.
Prípadne dal by sa tento problém vyriešiť použitím punčovej arómy ?
Ďakujem
LaPetit
6 marca, 2023Dobrý deň Veronika, začnem od konca. Celá pointa receptu je, že je chutnejší, ak si urobíte vlastný domáci punč. A ten obsahuje alkohol. Takže punčový koláč by som nedávala ani deťom ani šoférom. Koľko alkoholu a ako zmetabolizuje by som nechcela polemizovať, pretože je to veľmi individuálne a neviem vám dať na to presnú odpoveď. Moja rada je vybrať skôr iný dezert, a tento si nechať na príležitosť keď bude vhodnejší;) je to veľmi dobrý koláč ale za mňa by bola škoda ho kaziť arómou;)