Asi viete, že nie som tortová kráľovná, a skôr ma to tiahne ku koláčom s veľa, veľa ovocím. Ale niekedy sú pred vami výzvy, ktoré treba prijať. A u mňa to je práve upiecť viacposchodový tortový koláč, ktorý som pripravila v rámci sladkej výzvy v časopise Dobré jedlo.
Koláč je inšpirovaný typickým anglickým sponge cakom a hoci vyzerá ako piškótová torta, v korpuse je veľa masla. A to robí s cestom hotové divy. Koláčik je jemný ale zároveň krásne maslový, k tomu ľahká šlahačka, vrstva jahodového džemu a moje obľúbené ovocie.
Toto nie je žiadna diéta, a môj muž sa na koláč len zbožne pozeral, ale rodina a kolegovia v práci sa tešili:) Ovocné koláče totiž zbožňujú nielen oni ale aj ja. Navyše tento rok v záhrade poctivo opatrujem ríbezle, pár jahôdok a čučoriedky vyslovene hypnotizujem pohľadom. Takže ak bude príležitosť skúsim koláč s kokosovou smotanou a úplne bez masla. To však bude na iný recept. Zatiaľ vám hádam postačí aj táto dekadetná verzia.
Koláč som skladala z 3 korpusov a preto, že som si nebola istá či sa mi podarí tortu pekne prerezať, a tiež som nemala doma 3 rovnaké formy na pečenie, korpusy som piekla každý zvlášť. Ale je to na vás a keď si trúfate, môžete ho vyskúšať upiecť aj v jednej forme (ak sa vojde – neskúšala som).
NA 1 KORPUS:
112 g masla izbovej teploty
112 g práškového cukru
2 vajcia
pol lyžice vanilkového cukru
112 g polohrubej múky
pol lyžičky prášku do pečiva
2 lyžice mlieka
kôra z tretiny biocitróna
NA NAPLNENIE 3-POSCHODOVÉHO KOLÁČA:
200 g čerstvých jahôd + na ozdobu
150 g jahodového džemu
250 ml smotany na šľahanie
práškový cukor na posypanie
maliny, čučoriedky a ríbezle na ozdobu
Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom a postupne pridávajte vajcia. Jedno po druhom.
Preosejte múku s práškom do pečiva a pridajte k maslu. Ak je cesto príliš husté, pridajte 2 lyžice mlieka. Vznikne tuhšie cesto, ktoré pomocou stierky rozotrite do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a uhlaďte.
Pečte v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 25 minút. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť.
Postup opakujte, kým neupečiete potrebný počet korpusov. Ak máte viac rovnakých foriem, môžete cesto pripraviť dvojnásobnej alebo trojnásobnej dávky cesta a potom rozdeliť do foriem a upiecť naraz.
Jahody nakrájajte na menšie kúsky, dajte do hrnca a podlejte lyžicou vody. Mierne rozvarte a pridajte džem.
Stiahnite z ohňa, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Získate tak mierne tekutý džem plný čerstvých kúskov jahôd. Ak už máte tohtoročný džem, môžete použiť len ten, ak čarujete zo zásob z minulého roka, čerstvé jahody džemu dodajú krásnu červenú farbu a džem trochu osviežia.
Nakoniec vyšľahajte smotanu do tuha a pustite sa do stavby koláča.
Korpusy obráťte zhora dole, získate krásny rovný povrch. Natrite ho polovicou džemu. Začnite od stredu a po okrajoch nechajte asi 1 centimeter. Potom natrite koláč polovicou šľahačky a prikryte druhým korpusom. Mierne potlačte a vytlačte džem so šľahačkou až po okraj koláča.
Rovnako pokračujte aj s druhým korpusom, ten napokon prikryte tretím. Naň poukladajte drobné ovocie – maliny, čučoriedky, ríbezle a pocukrujte práškovým cukrom. Koláč si môžete pripraviť aj vopred a skladovať ho v chladničke, kým neprídu hostia.
Ovocím ho ozdobte až pred podávaním.
Mňa tieto anglické koláče veľmi bavia, hutnejšie cesto, jemná šľahačka a kyslejšie ovocie to pravé na poobednú šálku kávy.
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte