Ak ma trochu sledujete viete, že som sa v poslednej dobe trápila s bábovkou. Stále ju nemám vychytanú, tak som sa potrebovala rozptýliť niečim, čo sa mi zaručene podarí. Tento koláč plus minús pečiem už roky ale až teraz som mu dala podobu a konečne si zapísalal celý recept. Ja osobne som lepší mrkvový koláč nejedla. Je vláčny, ale nie mokrý, chutí tak akurát mrkvovo a ten krém, ten je úplne super.
Navyše si myslím, že je naozaj jednoduchý a zvládne ho úplne každý. Či už pečiete každý deň, alebo to chcete vyskúšať prvý krát. Tento recept sa vám určite podarí a verím, že vám bude chutiť rovnako ako mne.
Na tortovú formu s priemerom 24 cm budete potrebovať:
180 g masla
4 vajcia z voľného výbehu
200 g trstinového cukru
100 g kryštálového cukru
1/2 ČL mletej škorice
12 g prášku do pečiva
štipku soli
125 g nesladeného jablkového pyré
100 g pomletých pekanových orieškov
200 g hladkej múky
250 g nastrúhanej mrkvy
A na krém si prichystajte:
250 g macarpone
100 g práškového cukru
kôru z 1 ideálne bio pomaranča
20 g pistácií alebo iných orieškov na posypanie
S maslom aj vajciami sa vám bude lepšie pracovať ak budú izbovej teploty. Tiež si naozaj zvážte tú nastrúhanú mrkvu. Podľa toho ako ju budete šúpať a koľko z nej okrojíte jej totižto budete potrebovať aspoň o 100g viac, aby ste nakoniec mali 250g potrebných na koláč. A ak náhodou nemáte pekanové oriešky, pokojne použite vlašské.
Postup:
- Maslo vymiešajte s oboma cukrami. Stačí ak sa dobre spoja, maslo nemusíte napeniť.
- Po jednom pridávajte celé vajíčka a rozmixujte do hladkého cesta.
- Potom pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou, škoricu, pyré, orechy a všetko spolu dobre premiešajte.
- Nakoniec pridajte mrkvu, opäť dobre premiešajte a prelejte cesto do tortovej formy. Ja som ju vymazala maslom a naspodok som dala papier na pečenie.
- Povrch koláča uhlaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov na približne 55-60 minút.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť.
- V miske potom vymiešajte pomocou šľahača mascarpone s cukrom a pomarančovou kôrou tak aby bol krém krásne vláčny.
- Krémom potrite povrch koláča, posypte nasekanými pistáciami ale pekanovými orieškami a môžete podávať. Ikeď koláč chutí ešte lepšie na druhý deň.
Jednoduché však. Ale ako sa hovorí v jednoduchosti je krása. Niekedy netreba špekulovať a aj takéto jednoduché pečenie sa vám odvďačí parádnou chuťou. Verte mi, že tento koláč nebudete piecť len raz, ale určite si nájde pravidelné miesto vo vašej kuchyni.
Často dostávam otázku odkiaľ mám mramorový podnos na tortu. Ten som si doniesla z našej cesty z Ameriky, ale ak vám môžem poradiť, občas kuknite na Bonami. Majú tam široký výber podnosov na každú príležitosť.
Monika
Čo si myslíte