S kysnutým cestom je to trochu alchýmia. Niekedy sa podarí hneď a inokedy ani nie. Za tie roky, čo s kysnutým cestom pracujem ma vie ešte stále prekvapiť, hoci už po prvom kysnutí viem povedať, či bude nadýchané a jemné alebo tvrdé ako kameň. Tento raz však išlo všetko ako hodinky, a mne sa podarili jednoznačne najlepšie rolky.
Sú z brioškového cesta, plnené poctivým vanilkovým krémom uvareným z vajíčok, a dochutené pomarančovou kôrou a hrozienkami namočenými v likéry Grand Marnier.
Je to tradičný francúzsky recept a môže sa zdať že znie nejak extra luxusne ale všetky suroviny som mala doma po ruke.
SUROVINY
Na kysnuté cesto som použila sušené droždie. Je to praktickejšie, keďže to čestvé vydrží kratšie. Ale samozrejme fungovať bude aj s tým druhým.
Do vanilkového krému išli žĺtky z vajíčok z voľného chovu, prášok z pravej vanilky a trocha kôry z bio pomaranča, ktorú mám odloženú v mrazničke.
A keďže mi z vianočného pečenia ostal aj pomarančový likér Grand Marnier, namočila som do nich hrozienka. Kombináciu nadýchaného cesta, krému a šťavňatých hrozienok proste milujem!
NÁHRADY
Ak nie ste fanúšikom hrozienok, mám pre vás dobrú správu, môžete ich vymeniť za čokoládu a poďakujete sa mi neskôr. Odporúčam použiť kvalitnú čokoládu napríklad Callebaut, ktorá sa síce predáva vo väčších baleniach, ale tie čokoládové pecičky sú super vec. Jednak nemusíte nič krájať na menšie kúsky a chuťovo sú super. Môžete si vybrať od mliečnej až po vysokopercentnú tmavú čokoládu.
Tak isto ak nemáte pomarančový likér, môžete použiť aj rum, a ak pečiete pre deti, namočte hrozienka do pomarančovej šťavy.
Ostatné suroviny sú nemenné, ale myslím, že by fungovali aj ich rastlinné alternatívy, ale tentokrát som to neskúšala.
PRÍPRAVA A PEČENIE
Tak ako pri každom inom kysnutom ceste, je dôležité nechať ho naozaj vykysnúť. Niekedy to môže trvať hodinu inokedy až dve. Záleží to od „čerstvosti“ drožia, teploty v kuchyni, či počasia vonku. Keď je chladný upršaný deň, cestu to bude trvať dlhšie ako počas teplého slnečného dňa. Tak na to myslite a recept si naplánujte keď viete, že sa nemusíte nikam ponáhľať.
U mňa to bolo tentokrát bez problémov a normálne som hrdá na logistiku s ktorou som to dala. Musela som sa prispôsobiť spánku našej Romi, plus musí mať aj dobrú náladu a fajn načasovanie aby som sa mohla pokojne vzdialiť do kuchyne.
Pri väčšine podobných receptov sa všetky suroviny rovno zmiešajú. Ja som však na to išla postupne. Osvedčilo sa mi najprv urobiť kvások a vidieť, či droždie naozaj funguje. Tak mám väčšiu istotu, že cesto naozaj správne vykysne. A keby kvások nevzišiel, miula som len trochu mlieka a ešte stále môžem začať od znova.
Cesto som po vymiesení nechala kysnúť v rúre, na programe kysnutia cesta s prídavnou parou a pri teplote 30 stupňov to trvalo presne 40 minút. Ak máte doma takúto funkciu, tak ju učrite využite. Ak ju nemáte, pustite rúru na 30 stupňov a na spokod dajte hrniec s trochou vody.
Po prvom kysnutí som cesto vyváľkala, naplnila krémom a opatrne zarolovala. Krém je tekutejší tak to bude trochu cítiť hlavne pri krájaní ale tak to má byť. Takže keď si trochu zašpiníte pracovnú dosku, verte mi a u nás to tak bolo.
Dôležité potom je nechať cesto podkysnúť nie 30 minút ale rovno 2 hodiny na kuchynskej linke. Rolky sa krásne nafúkli a zaplnili celú formu. Po upečení potom boli ako obláčik.
Ako formu môžete použit klasickú tortovú formu s priemerom cca 22 – 26 cm, prípadne aj viac. Čím širšia forma tým viac sa cesto rozrastie do strán. Naopak v menjšej fome pojde viac do výšky. Ja som piekla v mojej keramickej forme od Emile Henry. Síce sa píše, že má priemer 26 cm, ale to je vrchný kraj, ten spodný ma cca 22 cm.
Nie je to teda časovo recept na bežný deň, ale možno sa vám recept bude hodiť na Veľkú noc alebo špeciálnu príležitosť.
P.S. U nás sa rolky neohriali dlhšie ako jeden deň!
PrintBrioškové rolky s vanilkovým krémom
- Čas prípravy: 3 hodín 40 minút
- Počet porcií: 8 1x
Description
Vynikajúce nadýchané brioškové cesto plnené domácim vanilkovým krémom s chuťou pomaranču.
Suroviny
Cesto:
100 ml plnotučného mlieka
7 g sušeného droždia
2 vajcia
400 g hladkej múky
2 g soli
50 g práškového cukru
100 g masla
Vanilkový krém:
300 ml plnotučného mlieka
100 g kryštálového cukru
3 žĺtky
1/4 čl vanilkového prášku
15 g kukuričného škrobu
kôra z 1/2 bio citrónu
Ešte budete potrebovať:
75 g hrozienok
0,5 dcl pomarančového likéru
žĺtko na potretie cesta
múku a maslo na vymazanie formy
práškový cukor na posypanie
Postup
Všetky suroviny musia byť izbovej teploty, preto ich vyberte minimálne 2-3 hodiny vopred reps. ich nechajte cez noc na kuchynskej linke.
Ako prvé zalejte hrozienka likérom a nechajte nasiaknuť.
Potom sa pustite do vanilkového krému.
Mlieko zmiešajte vanilkovým práškom a dajte ho variť na mier ny planeň. V druhom hrnci ručne zmiešajte žĺtky s cukrom do peny. Potom pridajte aj škob a dobre premiešajte.
Keď je mlieko horúce, pridajte ho trochu do vajíčok a rýchlo miešajte, aby sa vyrovnali teploty a z vajíčok sa nestala praženica. Takto postupujte asi tak na 3 x krát, kým neminiete celé mlieko. Potom žĺtkovú zmes dajte na sporák a za neustáleho miešania varte, kým krém nezhustne. Tesne pred koncom pridajte pomarančovú kôru.
Pripravený krém nechajte úplne vychladnúť za občasného premiešania.
Cesto:
Mlieko jemne zahrajte, len aby bolo teplé, nie horúce. Pridajte do neho lyžicu cukru a droždie. Nechajte cca 5 minút, kým droždie nezačne pracovať.
Do robota s nádstavcom hák dajte preosiatu múku, soľ, vajcia aj zvyšný cukor. Pridajte aj kvások a začnite miesiť. Na začiatku pôjde cesto z tuha ale po chvíli sa všetky suroviny začnu pekne spájať. Keď sú tieto suroviny spojené, postupne začnite pridávať maslo. Až keď sa kúsok masla zapracuje pridajte další. Takto postupujte až kým neminiete všetko maslo. Malo by vzniknúť pružné a mierne lepivé cesto, ktoré môžete ešte prepracovať na pracovnej doske.
Takto vypracované cesto do misy, nechajte vykysnúť kým zdvojnásobí svoj objem. Môžete si ako ja pomôcť, a cesto dať do rúry na program kysnutie cesta.
Keď je cesto vykysnuté vyváľkajte ho na jemne pomúčenej doske na rozmer približne 45 x 35 cm. Natrite ho krémom tak, aby jeden dlhý okraj, zostal čistý, aby krém zbytočne pri rolovaní nevytiekol. Hrozienka sceďte a rovnomerne poukladajte na krém. Cesto opatrne zarolujte a nakrájajte na 9 kúskov so šírkou 5 cm. Bude to trochu “messy” ale to nevadí.
Formu s priemerom cca 22 -26 cm vymažte maslom a vysypte múkou. Jednotlivé rolky naukladajte dookola a poslednú dajte do stredu. Takto pripravené rolky prikryte utierkou a nechajte pri izbovej teplote kysnúť ešte 2 hodiny, kým nezaplnia celú formu.
Rúru si vyhrejte na 180 stupňov. Vykysnuté rolky potrite rozšľahaným žĺtkom a dajte piecť. Po 10 minútach znížte teplotu na 160 stupňov a pečte rolky ďalších 25 – 30 minút kým nebudú na povrchu krásne zlaté.
Upečené rolky nechajte úplne vychladnúť, pocukrujte práškovým cukrom a môžete sa do nich pustiť.
- Čas prípravy: 180
- Čas varenia: 40
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Francúzska
Čo si myslíte