Ku kačacím hodom neodmysliteľne patrí aj niečo sladké na záver, a skvelou bodkou sú práve lokše na sladko. So slivkovým lekvárom a makom, preliate horúcim maslom. Cítite tú chuť? Lokše dostať bežne v obchode alebo na trhu, tak ak sa vám do nich doma nechce púštať, neznamená to, že si na nich nemôžete pochutiť. Ale poznáte to, domáce sú domáce, tak ak sa ich chcete naučiť, mám pre vás môj overený recept.
Lokše boli jeden z mojich prvých receptov na blogu. Piekla som ich ku kačiči, ktorou som chcela ohúriť vtedy môjho nového frajera, dnes už manžela. Takže boli asi vážne dobré:)) A odvtedy už iné nerobím. Nieje to žiadna veda jedin, čo potrebujete je zohnať najvhodnejšiu sortu zemiakov, uvariť ich deň vopred aby mali čas v kľude vychladnúť a potom je to už hračka. Verte mi!
P.S. vyskúšajte ich s mojim domácim slivkovým lekvárom bez cukru. Recept nájtete <TU>
PrintDomáce lokše so slivkovým lekvárom a makom
- Čas prípravy: 1 hour
- Počet porcií: 10 1x
Description
Jenoduchý dezert, ktorý neodmysliteľne patrí ku kačacím hodom.
Suroviny
1 kg zemiakov (ideálne varný typ B alebo C)
300 g hladkej múky
soľ
100 g masla
lekvár a mletý mak, práškový cukor na servírovanie
Postup
Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode a nechajte úplne vychladnúť. Ideálne je zemiaky uvariť
večer a pracovať s nimi na druhý deň.
Uvarené zemiaky nastrúhajte na jemno.
Pridajte soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budete potrebovať pri váľkaní.
Vypracujte cesto, z ktorého urobíte asi 30 cm válec.
Potom ho nožom nakájajte na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkajte lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte.
Lokse po jednom opekajte na suchej panvici z oboch strán.
Každú upečenú lokšu potrite rozpusteným maslom,poukladajte na tanier a prikryte, buď útierkou alebo ďalším tanierom, kým ich všetky neopečiete. Vlastným teplom pekne zmäknú.
Každú lokšu potom potrite lekvárom, pridajte trochu maku a zarolujte. Zarolované lokše ešte posytpe makom a prelejte rozpusteným maslom. Môžete aj jemne pocukrovať.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 30
- Kategória: Sladké jedlá
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte