
Keď som robila tortu míša spomenula som si aj na nanuk jarka. Pamätáte si ho? Bol s jahodovou dreňou, tvarohom a na vrchu bola taká tá nie najlepšia čoko poleva. Tak som si povedľa, že z nanuku bude zmrzka a vznikla táto vynikajúca tvarohovo – jahodová. Je super krémová, svieža a lahodná. Také úplne klasické chute ale z poctivých surovín. Jahodová sezóna je tu, tak dobrých receptov nie je nikdy dosť, nemyslíte?


Zmrzlinu si viete pripraviť v zmrzlinovači ale aj bez tohto prístroja. Keď ho máte, uľahčí vám prácu keď nie, smotanovo – tvarohovú zmes treba počas mrazenia pár krát premiešať. Tak či tak trocha námahy za túto dobrotu rozhodne stojí.
Print
Tvarohovo – jahodová zmrzlina
- Čas prípravy: 1 hodina 15 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Jednoduchá a lahodná domáca zmrzlina
Suroviny
500 g tučného termizovaného tvarohu
500 ml smotany na šľahanie
2–3 PL práškového cukru
1 čl vanilkovej pasty
350 g čerstvých jahôd
2 PL kryštálového cukru
kôru z 1/2 citróna
Postup
Smotanu spolu s tvarohom dajte do väčšej misky, priadajte cukor a vanilku. Premiešajte a pomocou mixéra našľahajte, kým smotana jemne nezhustne. Dajte do zmrzlinovača a postupujte podľa návodu. Ak ho nemáte, dajte zmes do mrazničky a každých 30 minút pomocou metličky premiešajte, aby ste rozbili kryštáliky.
Jahody nakrájajte, pridajte citrónovú kôru a cukor a dajte variť na mierny oheň. Nechajte jahody rozpadnúť a pustiť šťavu, a varte kým mierne nezhustnú. Jahodovú zmes nechajte úplne vychladnúť.
Ak chcete mramorovú zmrzlinu, do mierne zamrznutej tvarohovej zmesi pridajte pár ližíc jahodového rozvaru a zľahka premiešajte. Ak chcete, môžete zmrzlinu aj celú premiešať, bude mať potom výraznejšiu ružovú farbu.
Takto pripravenú zmrzlinu nechajte ešte postáť v mrazničke, a pred podávaním počkajte tak 10 minút, aby sa dala nabrať. Ja som dala na tanier ešte trochu jahôd, ktoré som len mierne povarila, naukladala tri kopčeky zmrzliny.
Poznámky
Z tohto mnoštva vám vyjde cca 1,2 l zmrzliny
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 60
- Kategória: Dezerty
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte