Niekedy ma samú prekvapuje ako mi napadnú niektoré jedlá. Pri skúšaní receptu na túto žemlovku som si spomenula na moje predminulé narodeniny a vynikajúcu croissantovku z Fleur Bakery, ktorú som si dala doniesť Romanom počas tvrdého lockdownu priamo z Bratislavy. Croissantovka je v podstate žemlovka ale z croissantov a v podaní Fleur Bakery je vynikajúca. Škoda, že nie sme v Braislave častejšie, určite by som si ju ešte niekedy dala. Na druhú stranu, dobrá správa pre vás. Rovnako dobrú žmlovku, ale z vianočky si môžete urobiť aj doma!
Sezóna marhúľ sa práve rozbieha a tak ak neviete, čo s nimi, do tohto receptu sa dokonala hodia. Najlepšie je, ak sú ešte také tvdšie a držia pekne tvar. Pečení krásne zmäkknú a budú nádherne šťavnaté. vianočku som zvolila namiesto tradičných rožkov preto, že má jednoducho lepšiu chuť. Ak použijete kvalitnú maslovú vianočku a oto lepšie bude žemlovka chutiť. Navyše som ju namočila do zmesi smotany, mlieka, vajíčok a vanilky. Čo vám poviem, nebo na zemi. No a tvarohová plnka v žemlovke nesmie chýbať. Ja som zvolila kombináciu roztierateľného a hrudkovitého tvarohu. Mám to tak rada, tvaroh potom pekne drží pokope.
Táto žemlovka je pre mňa o to vzácnejšia, že záhrada je vplnom kvete. Presne pre recepty ako tento som od semiačka vypestovala niektoré kvietky a obzvlášť som hrdá na nechtík. Konkrétne je to odroda Pink Surprise ak by vás to zaujímalo, a je presne taký ako hovorí názov. Má krásne jemne pudrovo ružové lístky. Okrem toho som na dekor použila aj našu krásnu ružu Lions Rose, ktoré má nádhernú jemnú marhuľovú farbu, hoci pôsobí, že je biela. V záhrada vykvitli aj prvé dálie, hlaváče, cínie aj moje obľúbené astrantie. Koniec záhradného okienka, poďme na recept.
A keďže je to môj posledný recept a cez leto si dávam pauzu od varenia a fotenia jedla (aspoň pokiaľ to vyrdžím), chcem vám zaželať nádherné leto, nech ho vyplnéte super zážitkami, či už dovolenkovými alebo tými kuchynskými.
PrintŽemlovka z vianočky, s tvarohom a marhuľami
Description
Vynikajúca žemovka, ktorú ocenia nielen deti. Nie je príliš sladká, ale vďaka čerstvým marhuliam šťavnatá a svieža.
Suroviny
na namáčanie:
500g vianočky
200 ml plnotučného mlieka
250 ml smotany na šľahanie
50 g práškového cukru
štipka mletej vanilky
2 žĺtka
na tvarohovú náplň:
250g roztieratelného tvarohu
250g hrudkovitého tvarohu
2 žĺtka
100g práškového cukru
štipka mletej vanilky
na sneh:
4 bielky
50 g práškového cukru
+
cca 750 g marhúľ resp. cca 12 ks (záleží od veľkosti formy)
maslo a strúhanka na vymazenie formy + práškový cukor na posypanie
Postup
Formu si najprv vymežte maslom a dobre vysypte strúhankou. Upečená žemlovka vám potom pôjde lepšie vybrať.
Najprv sa pustite do tvarohovej náplne. Zmiešajte tvarohy so všetkými surovinami a odložte bokom.
Tak isto si nákrájajte marhule na polovice a vyberte z nich kôstky.
V hlbokom tanieri zmiešajte mlieko, smotanu, cukor aj vanilku. Vianočku nakrájajte na plátky. Odporúčam vám na spodnú vrstu (cca 5 plátkov) odkrojiť trochu hrubšie krajce, budete na ne vrstviť tvaroh aj marhule a dosť sa utlačí. Keď bude táto spodná vrstva hrubšia, vo výsledku budete mať pevnejší spodok, a lepšie sa vám bude servírovať. Každý plátok zľahka namočte do pripravenej zmesi. Ja som každý krajec len rýchlo ponorila a tri krát otočila. Nechcete ich úplne nasiaknuť, ale len trochu, aby neboli úplne rozmočené.
Na dno zapekacej misy dajte najprv vrstvu namočenj vianočky. Ideálne ak pokryjete celý povrch misy. Ak je to potrebné pomôžte si odrezkami či koncami vianočky. Na prvú vrstvu vianočky dajte tvarohú zmes a rovnomerne rozprestrite. Pokračujte druhou vrstvou namočenej vianočky, potom naukladajte marhule prerezanou stranou smerom dole, a nakoniec poslednou vrstvou vianočky. Ak vám zostane trochu zmesi, v ktorej ste namáčali vianočku, môžete ňou žemlovku poliať. Mne zostalo nazaj máličko, hoci pri prvom pokuse o trochu viac. Zaleží to aj od typu vianočky.
Takto pripravenú žemlovku prikryte alobalom a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na 30 minút. Potom žemlovku odokryte a pečete ďalších 10 minút bez alobalu.
Z bielok a cukru vyšľahajte tuhý sneh. Po 40 minútach pečenia žemlovku vyberte a povrch potrite snehom a dajte ešte raz na 10 minút dopiecť. Sneh krásne zhnedne.
Upečenú žemlovku potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Bude sa vám tak lepšie krájať. Ak vám na rezoch nezáleží pokojne sa do nej pustite aj skôr:) Pred podávaním ju môžete posypať ešte práškovým cukrom a dozdobiť jedlými kvetmi. Ja som použila okvetné lístky nechtíta a lupene ruží zo záhrady.
Dobrú chuť!
Poznámky
Suroviny sú na zapekaciu miska s rozmerom cca 30 x 19 cm. Kedže žemlovka je celkom vysoká odporúčam misku, či plech s čo najvyšším okrajom:)
Čo si myslíte