Asi to píšem o každom ovocí, ktoré je v sezóne, ale jablkové koláče jednoducho milujem. Chuť pečených jabĺk dochutených škoricou a hrozienkami jednoducho milujem. Asi to bude štruktúrou jaĺk, ktoré pečením zkrehnú a pustia množstvo šťavy alebo jednoducho tým, že je to naše najdostupnejšie ovocie. Tak či tak, moju lásku k jablkám môžete vidieť v týchto receptoch:
Quinoový koláč s pečenými jaĺčkami
V tomto koláči sa snúbi tenké, krehké maslové cesto, naozaj veľa, veľa jabĺk a skvelá, do chrumkava upečená posýpka.
Dôležité pri tomto recepte je, použitť formu s vyšším okrajom tak aby pojala všetky jablká, ktoré sa vrstvia skoro do výšky, ale pečením sa zmenšia a koláč bude plný šťavnatej plnky. A dám vám ešte jednu radu, hoci je to ťažké. Koláč krájajte až keď je naozaj vychladnutý. Ak nevydržíte, a ja sa nečudujem, jedotlivé kúsky nebudú držať perfektný tvar. Ale chutiť bude rovnako dobre.
Jablká sú dochutené klasicky trochu cukru, škoricou a hrozienkami naloženými v rume. Ak robíte koláč aj pre deti, hrozienka namočte do jablkovej alebo pomarančovej šťavy.
A Keď sa pustíte do pečenia, dajte mi vedieť ako vám koláč chutil. Vašej spätnej väzbe sa vždy veľmi poteším!
PrintJablkový koláč s posýpkou
- Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
- Počet porcií: 12
Description
Super šťavnatý jablkový koláč z krehkého cesta s chrumkavou posýpkou.
Suroviny
Postup
Múku preosejte, pridajte cukor, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky. Ručne začnite cesto miesiť, a ak je príliš tuhé, pridajte aj lyžicu studenej vody. Dobre spracujete do kompaktnej hmoty, zabaľte do fólie a odložte aspoň na hodinu do chladničky. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred.
Odležané cesto potom vyberte, nechajte 10 minút pri izbovej teplote a vyvaľkajte ho do tvaru formy. Pomocou valčeka ho preneste do formy a kraje uhladte. Dno popichajta vidličkou, a dajte piecť na slepo (s fazuľou či ryžou) na 200 stupňov na 15 minút.
Potom z cesta odstráňte papier na pečenie a dajte ešte raz piecť na 200 stupňov na ďalších 10 minút. Predpečený korpus vyberte a naplnte jablkovo náplňou.
Na plnku ošúpte jablká a nakrájajte ich na tenké plátky. Zmiešajte so všetkými surovinami na plnku a natesno navrstvite na upečený korpus, kde ste na spodok dali ešte strúhanku. Tá pohltí šťavu z jabĺk a cesto tak zostane chrumkavé. Pokojne plnku pritlačte, a nevadí ak budú jablka v strede trochu vytŕčať. Pri pečení pustia šťavu a zmenšia sa.
Na posýpku zmiešajte všetky suroviny a bohato posypte povrch koláča. Takto pripravený koláč dajte piecť na 175 stupňov na približne 40-45 minút.
Koláč môžete podávať teplý s kopčekom zmrzliny alebo až keď úplne vychladne (vtedy sa bude lepšie krájať).
Poznámky
Na tento koláč som použila formu s priemerom cca 20 cm a vyšším okrajom. Ak použijete formu s väčším priemerom, bude vrstva jabĺk nižšia.
- Čas prípravy: 30
- Čas varenia: 60
- Kategória: Koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: slovenská
Čo si myslíte