a pár slov k mojej umývačke riadu od Bosch.
Jahodová sezóna sa začína rozbiehať a ja som si to samozrejme nemohla nechať ujsť. Na blogu nájdete recepty na rýchly jahodový koláč, šišky s jahodovou penou, rôzne jahodové džemy, jahodový šalát caprese ale aj rustikálny jahodový koláč so šľahačkou, a na Instagrame aj jahodovo-tvarohové guľky či jahodový crumble. Tých možností, čo s jahodami je neúrekom. A ja som do tejto zbierky jahodových receptov pridala aj jahodový chlebík. Je to jednoduché maslové cesto obohatené o kyslú smotanu, čerstvé jahody a jahodovú polevu.
A prečo práve chlebík? Pretože je to skvelý univerzálny recept, ktorý sa dá použiť snáď s akýmkoľvek ovocím, od jahôd, malín, čučoriedok ale istotne by fungoval aj černicami či čerešňami. Tak ho využijete celé leto. Jednoducho taký rýchly koláč, kde všetko zamiešate v jednej miske vylejete do formy a dáte piecť. Čiže rýchlovka, ktorú ale viete dozdobiť do dokonalosti. Jednak polevou a potom čerstvým ovocím, a v mojom prípade aj jedlými kvetmi.
Čo ma neuveriteľne teší je, že všetky kvety, ktoré vidíte na obrázkoch sú z mojej záhrady. To je splnený sen. Voňavá baza, divoké ruže aj pivonky.
Čo je však po takomto mojom pečení a fotení sa nedá nazvať inak ako výbuch v kuchyni:)) Viete, že som to už pár krát písala, že okrem všetkých tanierov, príborov, nožov a vidličiek, a tiež denodenného varenia pre dieťa mám pocit, že nostop je čo upratovať. Preto som rada, že už skoro dva roky mám doma umývačku riadu od Bosch. Je to totiž jeden z najdôležitejších domácich spotrebičov, ktoré u nás idú každý deň. Práve to, že je mimoriadne tichá a môžem ju pustiť na noc, je super. A ak ju náhodou náhodou pustím cez deň ani neviem, že ide. A to bolo s malou Romi, ktorá sprvu spávala každé dve hodiny na nezaplatenie.
Čo ešte na umývačke veľmi oceňujem je, že, riady, či už taniere, hrnce, plastové misky alebo vrchnáky vytiahnem vždy dokonale vysušené. Pripravené jedlo skladujem v sklenených miskách, ktoré majú buď plastové alebo silikónové vrchnáky a tak ich aj často umývam. A nie je lepší pocit vytiahnuť ich z umývačky suché a môcť ich rovno odložiť na miesto. Alebo teda rovno znovu použiť:)) Je to inak vďaka technológii Zeolith®, vďaka ktorej netreba riady ešte utierať útierkou.
A keďže sa u nás občas varí trojmo, teda, bez soli a s mliečnymi výrobkami pre Romi, pre Romana úplne bez mliečnych výrobkov a pre mňa, čo som niekde uprostred, často mi nestačia ani 4 horáky na sporáku. Čo znamená aj veľa hrncov, rendlíkov a panvíc. Tie všetky pekne naraz rozmiestnim do spodného aj horného koša. Ten horný má systém Rackmatic, vďaka čomu si ho viem prispôsobiť, a dať vyššie alebo nižšie podľa toho ako potrebujem. Niekedy ho naplním len pohármi a miskami ale často tam dávam aj menšie hrnce a rendlíky a dole sa m istále pohodlne vojdú aj veľké teniere.
Takže aby som to zhrnula, za dva roky ide naša umývačka každý deň a ešte ma nesklamala. Je to moja tretia umývačka a aj keď raz plánujeme novú kuchyňu, tohto pomocníka si určite necháme.
A čo vy? Tiež si už bez umývačky neviete predstaviť kuchyňu? Ja teda nie:)
Ale ešte späť k receptu. Aby sa vám koláč podaril, pracujte so surovinami s izbovou teplotou, teda najmä maslom, vajíčkami, smotanou a mliekom. Len ak bude maslo príjmené mäkké a ostatné suroviny v podobnej teplote, cesto sa krásne spojí a bude hladké. Ak by boli vajcia príliš studené, môžu maslo zdrcnúť. Inak len všetko zmiešate a máte upečený koláč. Čo je navyše je poleva. A hovorím vám, chlebík je aj bez nej super, ale skúste jej dať šancu. Príjemná jahodovo citrónová chuť chlebík osvieži.
Jahodový chlebík s polevou a čerstvými jahodami
- Čas prípravy: 1 hodina 10 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Rýchly a univerzálny recept na vynikajúci koláč.
Suroviny
Cesto:
170g masla izbovej teploty
225g kryštálového cukru
4 vajcia (veľkosť M) z voľného chovu
kôra z 1 bio citrónu
250g hladkej múky
6g prášku do pečiva
štipka soli
85 ml plnotučného mlieka
70 g kyslej smotany
125g čerstvých jahôd + 1 PL hladkej múky
Jahodová poleva:
200g práškového cukru
šťava z 1 citrónu
1/2 šálky čerstvých jahôd
Na dokončenie
150g čerstvých jahôd
a jedlé kvety, ak chcete (napríklad baza, šípové ruže apod.)
Postup
Rúru si rozohrejte na 175 stupňov horkovzduch.
V miske vyšľahajte maslo. Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa cukor nespojí s maslom. Šľahajte ďalej a postupne pridávajte po jednom vajíčku. Vždy ho prekne zapracujte a až potom pridajte ďalšie.
Do cesta pridajte preosiatu múku so soľou a prášok do pečiva. Cesto opäť začnite šľahať a postupne prilejte mlieko a pridajte smotanu, a šľahajte kým sa krásne nezapracujú do vláčneho cesta.
Jahody do cesta si nakrájajte na štvrťky, zľahka ich obaľte múkou a opatrne zamiešajte do cesta.
Takto pripravené cesto vylejte do formy na pečenie (buď ju vymažte a vysypte múkou alebo použite papier na pečenie, s tým vám pôjde chelbík lepšie vybrať) a dajte piecť na približne 55 minút. Či je chlebík upečený zistíte pomocou špajle. Ak ju zapichnete do cesta a výjde suchá, chlebík je upečený. Nechajte ho úplne vychladnúť.
Na povelu si nakrájajte jahody na drobno a vydličkou popučte. Dajte do malého rendlíku a nechajte rozvariť. Ak je to potrebné pridajte aj 1 pl vody na úvod, ak nemajú dosť šťavy. Potom ich prepasírujte cez jemné sitko.
Do misky dajte preosiaty práškový cukor, pridajte jahodové pyré a premiešajte. Pridajte aj citrónovú šťavu. Najprv začnite s trochou šťavy, poleva by mala byť viac hustá ako si myslíte. Inak by z chlebíku príliš rýchlo stiekla. Ak sa vám to stalo, pridajte ešte trochu cukru. Poleva musí byť naozaj hustá.
Prirpavenou polevou polejte chlebík (začnite od stredu), nechajte ju stiecť a koláčik dozdobte čerstvým ovocím a jedlými kvetmi.
Poznámky
Recept je na formu s rozmermi 22 x 7 x 11 cm.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 55
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Americká
Čo si myslíte