Nie je každý deň nedeľa aby sa jedlo mäso:) Aspoň u nás, a hlavne v pondelok večer. Ten býva pracovne náročnejší a posledné na čo myslím, je stáť za sporákom a neustále niečo miešať:) Ani väčšia návšteva obchodu mi nie je veľmi po chuti a vôbec, jednoducho preferujem recepty nenáročné na prípravu, suroviny a čas ale tak aby sme sa dobre najedli a neskončili na treske a párkoch:) Preto vždy keď robím víkendový nákup, predstavím si, čo by som mohla uvariť aj v pondelok a nakúpim všetko naraz. Potom už len zbehnem do špajze a od kedy poctivo zakrývam šaláty vlhkou papierovou útierkou, prežijú spokojne víkend v chaldničke a poslúžia aj v pondelok na večeru.
Tento recept je skoro bez práce a to sa mi na ňom najviac páči. Stačí vá dať zemiaky do rúry, a po 45 minútach máte na stole super dobrú a výživnú večeru. Inak batáty sú sladké zemiaky pôvodom zo strednej Ameriky a sú plné betakarotému, ktorý sa vďaka pečeniu lepšie vstrebe. Okrem toho má veľa draslíka a ak zjete zemiaky aj so šupkou dostatne do seba celkom dosť vlákniny. A sú bežne dostupné vo všetkých supermarketoch. Ich chuť je mierne sladká, a viac ako zemiaky pripomína tekvicu hokkaido. Na vyváženei ich sladkej chuti som ich skombinovala s pestom a syrom feta, ktoré sú príjmene slané a nakoniec aj so šalátom, na osvieženie, aj kvôli chrumkavostia vitamínom:)
Na dve porcie budete potrebovať:
[left]2 batáty (1 ks pre každého strávnika)soľ, čierne korenie
1 PL olivového oleja[/left] [right]4 PL bazalkového pesta
50 g syru feta
zmes šalátov alebo rukolu
zálievku z olivového oleja a citrónu (pomer 3:1)[/right]
Ako prvé si rozohrejte rúru na 200 stupňov. Batáty poriadne umyte, zbavte prípadnej hliny a rozrežte pozdĺžne na polovicu.Dajte na plech, jemne pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pri 200 stupňoch sa upečú za cca 45 minút. Záleží to od ich veľkosti. Pre istotu ich po 30 minútach skontolujte. Zemiaky musia byť mäkké a budú sa úplne rozpadať, že ich budete môcť jesť lyžicou.
Ak si chcete bazalkové pesto pripraviť doma, recept nájdete v jemnom z mojich starších postov. Ale kľudne použite kúpené. Ja mám doma v chladničke vždy jeden pohárik a kedykoľvek mám chuť, tak ho vytiahnem. Kupujem pesto v bio obchode v podchode na Hodžovom námestí a čo sa týka zloženia a chuti je fakt vynikajúce. Vždy skvelo dochutí, či už polievku alebo obyčajné toasty.
Po upečení nechajte zemiaky asi 5 minút vychladnúť, a dajte ich na taniere. Každému dve polovice. Nadrobte fetu, prelejte lyžicou pesta a na záver posypte šalátoma lebo rukolou, ktorý ste premiešali so zálievkou a máte večeru na stole.
Batáty sú celkom univezálne a videla som recepty aj na ich sladkú prípravu. Obľúbené sú aj batátové čipsy alebo ich môžete použiť do zemiakovej kaše. A keď viete o nejakom dobrom recepte, čo s nimi, dajte vedieť, rada vyskúšam!
Monika
Dominika
14 decembra, 2016Zbožňujem tento blog, jednoduché a neodolateľné jedlá. Vždy sa teším keď pridáš nové jedlá. Patrí ti veľký obdiv. :-) som jednoducho nadšená vždy keď otvorím túto stránku a s časti závidím :-)
Lubka
23 januára, 2018Neviem sa nabazit Vasich receptov. Stale ich pozeram a citam a neviem sa dockat kedy budem moct vyskusat dalsi. Vase smoothie je genialne! Bez sladenia a postupne pomer zeleniny zvysujem. Bataty budu do prace na obed a uz sa na ne moc tesim :) Inspirovali ste ma a konecne si doma vyrabam rastlinne mlieka. Kesu je uzasne! Obdivujem s akou lahkostou su jedla pripravovane a o krasnych fotkach ani nehovoriac. Jedia aj oci Dakujem za inspiracie a ozivenie jedal. Skvela praca len tak dalej ;)
LaPetit
23 januára, 2018Lubka, ďakujem veľmi pekne! Veľmi sa teším, že sa vám moje recepty páčia <3 Potom sa aj ľahšie vymýšľajú nové veci s takouto milou podporou:)