s vanilkovým krémom
French toast je pre mňa ako milovníka sladkých raňajok recept, ktorý robím už roky. Na blogu ste ho mohli nájsť hádam ako druhý recept v histórii. Fotograficky som sa však posunula a tak som pôdovný recept nechala v útrobách redakčného systému a ponúkam vám ho znovu. Spolu s mojimi viac ako 10 ročnými skúsenosťami ako ho čo najlepšie pripraviť.
French toast je v podstate pečivo obalené vo vajíčku, ktoré si osmažíte na panvici, ideálne na masle. Takto to nemusí znieť nejak úžasne, ale ako všetky recepty, ak použijete kvalitné suroviny, tak je úžasný! Hlavne ak sa použije sladké pečivo ako brioška, vianočka alebo aj mazanec. Jednoducho akékoľvek sladké kysnuté cesto. A už som french toast videla aj z čokoládovej babky. Takže fantázii sa medze nekladú:) Punc french toastu dáte tak, že k vajciam pridáte trochu pravej vanilky, prípadne škorice a vyšperkujete ho ovocím alebo teplou omáčkou. Napríklad ako ja:)
Dobrá a jednoduchá vanilková omáčka, ktorú využiteje nielen k french toastu sa vám bude určite hodiť. Viete ňou preliať napríklad francúzsky jablkový koláč alebo rýchly marhuľový koláč.
Že sa french toast pripravuje zo sladkého kysnutého cesta už viete, čo som ale ešte nespomenula je, že ideálne je, aby toto pečivo bolo aspoň deň dva staré. Lepšie tak vpije vajíčkovú zmes a vy tak využijete pookriate pečivo na maximum.
Na smaženie použite prepálené maslo, teda ghee, to klasické by sa mohlo príliš rýchlo spáliť. Keď ho nemám po ruke, použijem neutrálny olej a maslo pridám až ku koncu smaženia. Tak získam maslovú chuť a nestihne za tú chvíľu zhnednúť.
No a na vyváženie sladkej chuti používam k french toastu kyslasté ovocie. Či už čerstvé alebo vytiahnem zásoby z mrazničky. Čučoriedky, ríbezle, maliny, to všetko viete použiť.
PrintFrench toast
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 2–3 1x
Description
Univerzálny recept na skvelý french toast.
Suroviny
French toast:
6 plátkov vianočky alebo briošky
3 celé vajcia
1 PL javorového sirupu
štipka čerstvej vanilky alebo vanilkového prášku
štipka soli
prepustené maslo na smaženie
Vanilková omáčka:
200 ml smotany na šľahanie
115 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový struk
3 vaječné žĺtky
50 g práškového cukru
na podávanie:
Práškový cukor a čerstvé ovocie
Postup
Vanilková omáčka
V miske rozmixujte žĺtka spolu s cukrom do peny. V menšom hrnci si zohrejte smotanu s mliekom a vanilkou. Keď už zmes skoro vrie, odstavte ju a nechajte 5 minút vychladnúť. Potom su po troške prilievajte za stáleho miešania k vyšľahaným vajíčkam. Pokojne použite mixér. Celú zmes potom vráťte naspäť do hrnca a za stáleho miešania varte na mierom ohni.
Po čase omáčka začne hustnúť. Že je správne hustá spoznáte tak, že ak do nej vložíte varechu a prejdete po nej prstom, na vareche sa z omáčky urobí taká cestička, ktorá sa už nezleje.Takto pripravenú omáčku dajte bokom a pustite sa do toastu.
French toast
V hlbokom tanieri zmiešajte vajíčka, sirup, vanilku a soľ, a dobre prešľahajte. Každý kúsok vianočky obalte z obidvoch strán a nechajte vianočku trochu napiť. Toasty potom osmaže na prepustenom masle do zlata z každej strany. Toasty podávajte ešte teplé, posypané práškovým cukrom, preliate omáčkou spolu s čerstvým ovocím.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Sladké jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
Čo si myslíte